Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1775
0

Максим ПАВЛЕНКО: «Я не почуваюся 34-річним»

Капітан львівського «Тайму» Максим ПАВЛЕНКО про гру проти «Урагану» та кар'єру в київському «Динамо»

Максим ПАВЛЕНКО: «Я не почуваюся 34-річним»
Максим Павленко

«Тайм» і надалі є єдиною командою, яка ще в цьогорічному чемпіонаті не програвала. В перенесеному матчі 10-го туру лідер першості з рахунком 4:2 переміг івано-франківський «Ураган».

У розмові з капітаном «Тайму» Максимом Павленко про гру проти «Урагану», його кар'єру в київському «Динамо» та відмінності великого футболу і футзалу.

– Ми почали матч агресивно, а «Ураган» діяв від захисту, – розпочав він. – У нас було кілька гольових моментів, однак із реалізацією не склалося. Івано-франківська команда продовжувала чекати на свій шанс. І в середині першого тайму таки дочекалася – суперники спіймали нас на контратаці, забили перший гол, потім одразу другий, могли забити і втретє. Потрібно було щось змінювати. Станіслав Гончаренко ще в першому таймі вирішив випустити п’ятого польового гравця. До перерви ми могли відквитати гол. Мали моменти, але не реалізували їх. Під час перерви в нашій роздягальні відбувся діалог, вирішили, що потрібно завдавати більше ударів по воротах. Другий тайм розпочали з бажанням якомога швидше відігратися. В принципі так і сталося. За рахунку 2:0 і 2:1 «Тайм» міг пропустити втретє, але нам пощастило. Свої ж моменти реалізували. Наприкінці поєдинку «Ураган» випустив п’ятого польового, вважаю, що ми при цьому зіграли дуже добре.

– У п’ятницю, 2 квітня, розпочинається стадія плей-офф (точнее, второй этап - прим. www.sport.ua). З усіма суперниками впродовж цього чемпіонату «Тайм» уже проводив по два матчі. Перемогу над якими командами «червоно-чорним» було найскладніше здобути?
– У двобоях із суперниками з першої шістки в нас не було великої переваги. За винятком домашнього протистояння з «Шахтарем». А так перемагали з різницею в гол-два. Переконаний, у плей-офф вийшли сильні команди, які насправді заслуговують на це. Той самий харківський «Локомотив» на початку чемпіонату втратив багато очок, якби його старт був вдалий, то «залізничники» претендували б на медалі. Кожна гра на стадії плей-оф буде цікавою та напруженою. Ми ж налаштовані лише на перемогу, розуміємо, що все залежить тільки від нас.

– Схему з проведенням міні-турніру за участю шести найкращих команд в українському чемпіонаті застосовують удруге. За такої схеми команди, які не входять у шістку найкращих, на завершальній стадії втрачають стимул для виступів. Як ви ставитися до такої формули першості?
–- Справді, шість найкращих команд боротимуться за нагороди, а решта навряд підніме свій рівень в очних зустрічах між собою. Складно сказати, за якою схемою було б краще проводити чемпіонат. Урешті, завдання гравців – виходити на майданчик і грати за схемою, яку затвердила Асоціація.

– Максиме, ви починали з великого футболу. На якій позиції діяли і як склалася ваша кар’єра?
– Навчався в школі київського «Динамо» (Максим Павленко займався в одній групі з Андрієм Шевченком і В’ячеславом Кернозенком, – Авт). У великому футболі грав на позиції лівого півзахисника та в нападі. Тренери вірили в мене, однак не зміг використати свій шанс у футболі. Після закінчення школи виступав у «Динамо-3», провів кілька тренувальних зборів разом із «Динамо-2». Але закріпитися не зміг, пізніше перейшов у міні-футбол.

– Як гадаєте, попри схожість футболу та футзалу, ці виду спорту потребують різних природних здібностей?
– Так воно і є. Можна мати хорошу техніку, але через відсутність певних фізичних якостей, не підійти великому футболу. Не поодинокі випадки, коли людина не може проявити себе у футболі, але має талант для футзалу.    

– Якщо трохи пофантазувати, то як би завершилися матчі «Тайму» з футбольними донецьким «Шахтарем» чи київським «Динамо» на великому полі та в залі?
– У великому футболі нам навряд вдалося б скласти конкуренцію грандам – у футболі інші фізичні навантаження. А в залі була б інша ситуація. Взагалі, цікава ідея зіграти в залі з львівськими «Карпатами» чи якоюсь іншою футбольною командою. До речі, в «Інтеркасі» під керівництвом Станіслава Гончаренка ми провели десять поєдинків у першості Києва з футболу. В дев’яти перемогли, а в одному зіграли внічию. Суперників переважали у вмінні втримувати м’яч.

– Ваша «динамівська» група збирається на святкування ювілеїв завершення навчання?
– Ні, ми з таких нагод не збиралися. Можливо, все ще попереду. Тим паче, Андрій Шевченко повернувся в київське «Динамо». Було б цікаво зустрітися зі своїми давніми товаришами.

– Ви згадали про Шевченка. Навчаючись у школі, він суттєво вирізнявся своєю грою? 
– Так, вирізнявся. Андрій іще в школі був дуже працелюбним, міг самотужки вирішити долю найскладнішого протистояння. Міг «узяти» м’яч, обійти кількох захисників і забити дуже потрібний гол. 

– Вважають, що у футболіста чи футзаліста після 30 років кар’єра йде на спад. Як вам удається в 34 роки перебувати в такій хорошій формі, бути одним із лідерів бомбардирської гонки чемпіонату України?
– Не почуваюся 34-річним. Намагаюся тренуватися на одному рівні з молодшими хлопцями, на кожному тренуванні працюю на максимумі. Тільки завдяки наполегливій праці можна ще довго перебувати в хорошій формі та продовжувати виступати не один рік. Виступаючи в Казахстані, доводилося грати проти бразильців, яким уже по 36 чи 37 років. Вони не втратили швидкості й інших потрібних якостей. Бразильцеві Афраніо, який грає в російській «Тюмені», через кілька днів виповниться 39 років. А він і досі в чудовій формі, в останньому турі чемпіонату Росії забив п’ять голів «Динамо-Ямалу». Якщо в тебе правильне ставлення до справи, то можна довго залишатися на високому рівні. 

– Наостанок, у цьогорічному чемпіонаті ви забили 18 голів. У Валентина Цвєлих з «Урагану», який очолює гонку бомбардирів, на дев’ять м’ячів більше. Чи реально вам, як і торік, стати найкращим голеадором України?
– Для мене це не є самоціллю. Головне – підтвердити статус чемпіона України. Якщо вдасться знову стати найкращим бомбардиром, буде приємно, але не ставлю перед собою такої мети.

«Львівська газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 апреля 2024, 12:00 0
Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?

«Арсенал разгромил «Челси», фиаско «Ливерпуля», уверенная победа «Манчестер Сити»

ЧМ-2024 по футзалу. Все потенциальные соперники Украины. Когда жеребьевка?
Футзал | 20 апреля 2024, 02:41 0
ЧМ-2024 по футзалу. Все потенциальные соперники Украины. Когда жеребьевка?

Жеребьевка финального раунда ЧМ пройдет 26 мая в Самарканде

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.