Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Международные турниры
|
1993
0

Тарас ШПИЧКА: «Мене більше цікавить атакувальна гра»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу розповів про товариські матчі в Португалії

Тарас ШПИЧКА: «Мене більше цікавить атакувальна гра»
20-21 лютого в Португалії на Азорських островах жіноча збірна України з футзалу провела два товариських матчі, в яких спочатку поступилася збірній Португалії 2:3, хоча після першого тайму була попереду 2:0, а потім перемогла 10:2 збірну Азорських, яка була складена з кращих гравців місцевих клубів. Про підсумки цих двох спарингів в інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України розповів головний тренер жіночої збірної України Тарас Шпичка.      
 
- Чи вдалося на місці дізнатися, чому програма ваших товариських матчів в Португалії була нетрадиційною? Не два матчі з національною збірною, а тільки один.
- На це питання краще, можливо, відповіли б в Асоціації футзалу України, вона була з португальцями на контакті. Для мене це так і залишилось незрозумілим. Десь щось там не вийшло зі стиковкам рейсів та перельотами – причини були в цьому напрямку.
 
- Чи всіх найсильніших футзалісток, кандидатів до збірної, вдалося залучити на ці матчі?
- Ні, не всіх. Тому що в нас ще є кандидати. Ми тільки починаємо нашу роботу. Я так думаю, що на наступні матчі у нас будуть не те що зміни, а дещо розшириться коло кандидатів. У мене на олівці є ще 5-6 кандидатів, які грають в наших клубах і які можуть скласти конкуренція тим дівчатам, які грали в Португалії. Процес селекції ще триває.
 
- В іграх на Азорських островах приймала участь Юля Форсюк, яка грає в Іспанії. Як вдалося її залучити до цих матчів?
- Ми надіслали офіційне запрошення від Асоціації футзалу України до клубу «Бурела». В них як раз було невеличке вікно, тому в клубі відгукнулись на наше запрошення без проблем. Юля приєдналася до нашої делегації в Лісабоні, а вже після ігор одразу повернулася до Іспанії в свій клуб.
 
- Якась інформація про цей склад збірної Португалії була, чи грали з чистого аркушу?
- Відео було. Я переглядав матчі цієї команди на «Кубку націй», який був в грудні. Практично той же самий склад грав і проти нас. Дуже потужна команда, кваліфікована, тому теоретично ми до гри були готові.
 
- Якщо відштовхуватися від рахунку, чи можна говорити, що в грі були два різних тайми?
- Думаю, що так. Тому що в другому таймі ми вочевидь підсіли функціонально. Так склалося, що в нас був дуже важкий переліт. Три години з Києва до Амстердаму, потім ще три до Лісабону. Після цього рано вранці вилетіли з Лісабону на Азорські острови – це ще три години. А гра бува в той самий день, коли ми дісталися до міста Ангра-ду-Ероішму. Тому момент недовідновлення був присутнім. І в другому таймі, коли нас дещо притиснули, ми функціонально не витримали. А перший тайм був дуже добрим. Ми гідно виглядали в грі, яка була рівною. За кількістю моментів в першому таймі було однаково, але нам вдалося використати свої моменти. До того ж, наш воротар дуже добре відіграла. По перерві португалки виглядали краще, хоча і в нас в другому таймі було кілька моментів.
 
- У товариських матчах результат не найважливіше, але, тим не менш, які ще моменти не дозволили досягти позитивного результату?
- На першому плані все ж таки була функціональна готовність. Друге – в нас тільки-но зібралась команда, яка зараз складається з гравців кількох клубів. Я тут не беру до уваги матчі з Польщею, які в нас були минулого року. У дівчат в клубах різні стилі гри, і за три тренування, які в нас були, важко було привести всіх до спільного знаменника. Були і тактичні помилки.
 
- Великий рахунок в матчі з командою Азорських островів 10:2 – чи дійсно така була велика різниця в класі з цією командою?
- Я би так не сказав. Не дивлячись на такий великий підсумковий рахунок, перший тайм ми виграли лише 2:1. Ми мали більше моментів, мали перевагу, але можна казати, що суперник був кваліфікованим. Хотів би зазначити, що все ж таки було б цікаво і другу гру зіграти зі збірною Португалії, тому що на другий день ми фізично виглядали дуже добре. Але і по цій грі дуже добре, що дівчата відчули ворота, в нас проходили різноманітні комбінації, ми рухались дуже добре.
 
- Загальний підсумок цих матчів – наскільки вони були корисними, інформативними на поточний момент?
- На даному етапі – дуже корисними. Я і просив президента АФУ Сергія Владико, щоб для нас підшукали зараз дуже сильних суперників. Щоб ми мали можливість побачити наші слабкі сторони, над чим треба працювати. Мене більше цікавить атакувальна гра, тут у нас є зараз велика неузгодженість. Треба попрацювати над пресингом, стандартами.
 
- Крім футболу, за короткий час перебування на Азорах вдалося щось з краєвидів природи подивитися?
- Зовсім небагато. В день прильоту у нас були дві години до заселення в готель, і нас возили на екскурсію до зоопарку. Потім нам показали дуже красиву фортецю. А на другому острові, де була друга гра, ми практично нічого не встигли побачити.
 
- Які найближчі плани у жіночої національної збірної?
- Найближче – є домовленість зіграти два товариських матчі в Ірані в квітні з національною збірною цієї країни. В червні ми будемо грати зі збірною Італії. А вже на серпень ми плануємо великий збір, який буде направлений на підготовку до кваліфікаційних матчів чемпіонату Європи.
 
- Є вже якась інформація про деталі жеребкування кваліфікаційного турніру ЧЄ-2019, місця проведення групових турнірів?
- Жеребкування групового етапу відбудеться 5 червня. Буде 4 групи по 4 команди, а до цього можливо буде якась ще попередня кваліфікація для збірних команд з нижчим рейтингом. Переможці груп складуть четвірку команд, які в лютому 2019 року зіграють в фінальній частині першого жіночого чемпіонату Європи. Сам кваліфікаційний турнір безпосередньо пройде в вересні, на момент жеребкування будуть остаточно відомі 4 країни, в яких пройде кваліфікація.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.