Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2448
6

Відбулось розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ

Під час засідання було розглянуто та обговорено контури майбутнього сезону

Відбулось розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ
18 жовтня у Будинку футболу в Києві відбулося розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу Асоціації футзалу України, на якому були присутні близько 30 представників команд-учасниць всеукраїнських дитячо-юнацьких змагань з футзалу з різних регіонів України, за винятком м. Києва, яке не було представлене жодним представником жодної з команд.
 
Під час засідання було розглянуто та обговорено багато питань, які стосувались, в основному, контурів майбутнього сезону. Але перед цим Голова Комітету Василь Симонов підбив підсумки минулого сезону, який був першим під егідою Комітету. У своєму звіті він зробив акцент на те, що минулий сезон був не ідеальним, оскільки була трохи збита підготовка до нього через те, що Комітет був сформований лише у жовтні минулого року. Але у той же час вдалося провести чемпіонати у вікових категоріях U-11, U-13, U-15, U-17, а також U-19, чого не було вже давно. Також були проведені розіграші Кубка України та Першості України у різних вікових категоріях.









 
Василь Симонов також розповів про дуже вдалий експеримент у Західній Конференції з роз’їзною системою змагань. Ця система була запропонована в якості одного з варіантів проведення дитячо-юнацького чемпіонату України сезону 2016/2017 р.р. Цей варіант пропонувався разом з туровою системою – в залежності від кількості команд у кожній Конференції та у кожній віковій категорії. Ще один варіант був запропонований представниками Південної Конференції – створити Вищу та Першу лігу серед дитячо-юнацьких команд на зразок того, як це функціонує у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Але цей варіант не був підтриманий іншими представниками дитячих клубів та ДЮСШ. Тому, було вирішено, що у цьому сезоні система розіграшу чемпіонату дитячо-юнацьких чемпіонатів України буде такою ж, як і у минулому сезоні: роз’їзною та туровою.
 
У контексті проведення всеукраїнських дитячо-юнацьких змагань з футзалу було піднято питання про залучення до них команд з великого футболу. Тут доречним була присутність представника Федерації футболу України Валерія Золотухіна – керівника відділу юнацького футболу ФФУ, - який поділився своїми думками та висловив сподівання, що ця ініціатива буде підтримана футбольними клубами, які матимуть можливість отримувати взимку важливу для себе ігрову практику. Він навів приклади команди зі Славутича, яка грає і у футбол, і у футзал. І в цьому контексті було висловлене побажання звернути увагу на клуби, які не мають таких потужностей, як «Динамо» чи «Шахтар», але хочуть грати взимку, і футзал для них має стати реальною допомогою в набутті ігрової практики.

 
Окремо варто виділити виступ в.о. головного тренера юнацької та юніорської збірних України Віталія Одєгова. У своїй промові він підбив підсумки виступу збірної України (U-19) на «Кубку Львівщини», а також розповів про плани юнацької та юніорської збірних на цей сезон.

 
Зокрема, є плани зробити збірну України (U-17) з юнаків 2000 р.н. Ці плани продиктовані тим, що у 2018-му році футзал включено до програми Молодіжних Олімпійських Ігор, які відбудуться в Буенос-Айресі. Окрім того, як зазначив президент АФУ Сергій Владико, коментуючи виступ Віталія Одєгова, незабаром стане точно відома вікова категорія, яка братиме участь у молодіжній Олімпіаді – U-17 чи U-19, а також є перспектива проведення цілої низки змагань для різних вікових категорій: «Турнір розвитку УЄФА» (на зразок подібного турніру, який відбувається у молодіжному жіночому футболі) для категорії U-17, Молодіжні Олімпійські Ігри для категорії U-19 і молодіжний чемпіонат Європи для категорії U-21. І це, за словами президента Асоціації футзалу України, має посприяти створенню вертикалі збірних – від юнацької до головної. Створення юнацької та юніорської збірних України, за словами Віталія Одєгова, стане не тільки кроком для подальшої роботи інституту збірних, а й стимулом для юних гравців та тренерів, які працюють на благо українського футзалу.

 
Також були затверджені відповідальні за проведення чемпіонатів України у Західній, Центральній, Південній та Східній Конференціях. Це пов’язано з тим, що у минулому сезоні виникали проблеми з висвітленням змагань у Центральній та Південній Конференціях. Але, як зазначив Василь Симонов, є такий варіант, що Південна та Центральна Конференції будуть об’єднані в одну. Це залежить від того, скільки команд буде там заявлено.
 
Далі слово надали Миколі Повисшему, який в АФУ займається впровадженням тренерського диплому ФІФА категорії С. Найголовнішим сюрпризом виступу стало те, що в середині лютого в Києві відбудеться семінар ФІФА для всіх дитячо-юнацьких тренерів, по закінченні якого всі слухачі зможуть отримати такий диплом.

 
ПІДСУМКИ ЗАСІДАННЯ:
 
- Чемпіонат України відбудеться у чотирьох вікових категоріях: Ю-11, Ю-13, Ю-15 та Ю-17.

- Змагання проходитимуть у чотирьох конференціях: Схід, Південь, Центр та Захід (в разі малої кількості команд конференції можуть об’єднуватися).

- Західні та східні конференції скоріше за все будуть грати з роз’їздами, центральні та південні - по туровій системі.

- Прийом заявок від команд-учасниць до 15 листопада включно.

- Кінцевий формат змагань та формування конференцій відбудеться відразу по закінчені прийому заявок.

- Термін проведення змагань в конференціях – з кінця листопада/початку грудня до лютого місяця.

- У фінальну частину Всеукраїнських змагань потрапляють 2 кращі команди з кожної конференції.

- У вікових категоріях молодше Ю-11 буде проведена Першість України у потуровому форматі.

- Кубок України матиме вільний доступ, але приоритет буде надано учасникам чемпіонату України.

- Наградна атрибутика для всіх етапів змагань буде надана Асоціацією футзалу України.
 
Найприємнішою частиною розширеного засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу Асоціації футзалу України стало нагородження кращих команд та тренерів за підсумками сезону 2015/2016 р.р. За традицією, лауреатами стали десять кращих команд у підсумковому рейтингу минулого сезону. Цього разу нагородили одинадцять команд: «Іллічівець» (Чорноморськ), КДЮСШ «Імпульс» (Шостка), «Ураган» (Івано-Франківськ), «Темп-ЗАЕС» (Енергодар), «Лідер» (Кобеляки), «Фортуна» (Христинівка), «Legion-XXI-ДЮСШ-25» (Київ), «Освіта» (Чернівці), «Дизеліст» (Токмак), «Локомотив» (Харків), «Таврія» (Василівка). Кращими тренерами за підсумками минулого сезону стали: Ігор Черненко («Темп-ЗАЕС», Енергодар), Олександр Каплун («Іллічівець», Чорноморськ), Віктор Мітасов («Фортуна», Христинівка).
 
Після засідання прес-служба Асоціації футзалу України поспілкувалася з деякими учасниками засідання.



- Василю Михайловичу, як Ви оцінюєте розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ, які висновки з цього були зроблені?
- Найскладніше питання – сформувати календар. У змагань короткий проміжок – з листопада по березень. Будуть три види змагань: чемпіонат, Кубок та Першість. Це найскладніше. Але те, що команди готові грати, і що їх стає більше – це приємно.
 
- Які були складності при формуванні календаря?
- У Західній конференції ми однозначно зберігаємо минулорічний формат з роз’їздами. Також у Східній конференції будуть ігри з роз’їздами. Проблематична у нас Центральна конференція, але, думаю, вона зараз трохи «прокинеться». Можливий такий варіант, що Центральна та Південна конференції об’єднаються, якщо не буде достатньої кількості команд. Поки що ми дали командам десять днів на роздуми. Будемо звертатись до представників великого футболу.
 
- На засіданні Комітету обговорювалося питання створення Вищої та Першої ліг. Яке рішення у підсумку прийняли з цього приводу?
- Таку пропозицію висловили наші старожили – Ігор Черненко з Енергодара та Олександр Каплун з Чорноморська. Вважаю, що ця пропозиція цілком правильна, щоб більш сильні команди грали частіше між собою. Але враховуючи ситуацію, у тому числі й економічну в країні, не всі команди достатньо стабільні, тому вирішили залишити у цьому сезоні зональний принцип змагань.
 
- Чи можливий перехід до Вищої та Першої ліг у перспективі?
- Звичайно. Це більш перспективний варіант. Як тільки прийдуть сприятливі для цього часи, ми повернемось до нього.
 
- У цьому засіданні брав участь виконуючий обов’язки головного тренера юнацьких збірних Віталій Одєгов. Він відзвітувався про збірні. Наскільки реально зараз відновити інститут юнацьких збірних, враховуючи те, що у вікових категоріях U-19 та U-17 недостатньо гравців у Екстра-лізі?
- За підсумками минулого сезону була створена юніорська збірна України, яка пройшла короткі збори, зіграла на турнірі у Львові. Планувалась участь команди 17-річних. Але, на жаль, через обмежену кількість учасників чемпіонату України (шість команд), була обмежена кількість кандидатів. Тому, було вирішено поки не створювати збірну U-17. Але сподіваюсь, що буде розширена географія та трохи більша кількість команд-учасниць, і тоді нам вдасться створити цю збірну.
 
- Чого Ви очікуєте від майбутнього сезону – вже другого під егідою Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ?
- По-перше – розширення географії та кількості учасників. Також очікуємо відкриття нових відділень футзалу в ДЮСШ та створення нових дитячих футзальних команд. Сподіваюсь, що Асоціація багато в чому допомагатиме. У нас буде навчання тренерів дитячо-юнацьких команд – воно проходитиме у Києві та Харкові. Найголовніше – ми хочемо припинити втрату 14-15-річних гравців, зберегти їх для нашого футзалу, щоб вони змогли адаптуватись у професіональному футзалі.
 
Олександр Юзік, головний тренер ФК «Спартак» (Дніпро):



- Олександре Дмитровичу, що Ви можете сказати за підсумками сьогоднішнього засідання?
- Для мене це чудова можливість побачити своїх друзів та колег, які тренують команди у інших містах України, обмінятися думками щодо розвитку дитячо-юнацького футзалу та поділитися досвідом.
 
- Які плани у Вашої команди на майбутній сезон?
- Ми плануємо виступати майже в усіх вікових категоріях, окрім найстаршої. Ми будемо грати у чемпіонатах та Першостях України, а також у Кубку України. У старших вікових категоріях ми спробуємо пройти до фінальних етапів, а молодшим ми хочемо надати можливість відчути, що таке футзал. Окрім того, ми хочемо залучити ще більше хлопчаків до заняття фут залом.
 
- З чим пов’язана відсутність команди у категорії U-17?
- З тим, що ті мої вихованці, які ще нещодавно грали у дитячо-юнацькому футзалі, тепер гратимуть у Другій лізі за команду «ЮВІКО». Це хлопці 1997-98 р. н. А молодші вихованці тепер дивитимуться на своїх старших друзів і, впевнений, будуть прагнути досягти такого ж рівня або, може, і вище.
 
- На засіданні було поставлене питання про систему чемпіонату України. Яка ближче Вам: турова чи роз’їзна?
- Мені ближче роз’їзна система. Як на мене, при такій системі менше коштів витрачається, до того ж у хлопців буде майже постійний змагальний графік. І це їм тільки піде на користь для подальшого прогресу.
 
Олександр Каплун, головний тренер ФК «Іллічівець» (Чорноморськ):
 
- Олександре Михайловичу, що Ви можете сказати про сьогоднішнє засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ?
- Хочу сказати, що воно пройшло на високому рівні. Ми обговорили багато питань, які стосувались як попереднього сезону, так і майбутнього. Впевнений, що тренери отримали багато інформації. Окрім того – я радий був зустріти деяких своїх колег.
 
- Відомо, що Ви та Ваші колеги-тренери з Південної Конференції виступали за те, щоб новий дитячо-юнацький чемпіонат України пройшов у Вищій та Першій лігах. Чому Вам імпонував саме цей варіант?
- Тому що, на нашу думку, так може підвищитись загальний рівень усього дитячо-юнацького футзалу, і так буде цікавіше, тому що ми тоді будемо бачити дійсно сильні команди. Але Західна Конференція наполягла на своєму варіанті, тому ми його і прийняли.
 
- Вас визнали одним з кращих тренерів за підсумками минулого сезону. Що для Вас значить ця нагорода?
- Приємно, що відзначили роботу нашого клубу та мене особисто. Це – висока честь та стимул працювати надалі, щоб виховувати хороших гравців. Сподіваюсь, що у наступному сезоні наш клуб триматиме марку.
 
Олександр Дем’янчук, головний тренер МФК «Прикарпаття» (Коломия):


 
- Олександре, які Ваші враження від сьогоднішнього засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу, і що ти можеш сказати за підсумками першого сезону для коломийського «Прикарпаття»?
- Засідання відбулося у конструктивному русі, обговорили підсумки минулого сезону та сезон прийдешній. Визначили (принаймні, по Західній конференції) кількість груп, дати проведення матчів, календар, провели жеребкування однієї з груп. У нас найбільша кількість учасників у одній з груп – там, де гратимуть юнаки 2004-2005 років народження. Там гратиме одинадцять команд. Як раз наша команда буде там виступати. Що стосується минулого сезону, то він був для нас першим у всеукраїнському футзалі. Були перемоги, були поразки, вдалося пробитися до фіналу Кубку та чемпіонату України. Ми були єдиною командою з Західної України, яка вийшла до фіналу чемпіонату та Кубку України. У підсумковому рейтингу ми опинилися на 14-му місці. Ми вважаємо це певним досягненням. Потрібно зробити ще більше, щоб увійти у десятку за підсумками наступного сезону. Хоча ми якихось надзвичайних завдань перед командою не ставимо. Ми даємо можливість нашим дітям займатися футзалом, грати, тренуватися, зустрічатися зі своїми однолітками з вже сформованих команд – таких, як «Ураган», «Сокіл», «Енергія», ДЮСШ-4 (Рівне). Що стосується нашої минулорічної команди, то у нас з «основи» майже всі гравці зараз грають у інтернатах «Буковини» (Чернівці), «Ніки» (Івано-Франківськ), «Тепловика» (Івано-Франківськ), «Скали» (Моршин).
 
- Тобто, вони виступають за «Прикарпаття» лише тоді, коли є перерва у великому футболі?
- У цьому сезоні їх вже не буде, тому що вони перейшли в інші клуби. В нас є підростаюче покоління. Ми набрали молодші групи 2006-2010 років народження. У нас є і хлопчики, і дівчатка. Минулого сезону ми грали єдиною командою, у складі якої були як хлопчики, так і одна дівчинка. Зараз у нас вже є дві дівчинки. Так що – певною мірою, прогресуємо.
 
- Взагалі «Прикарпаття» - це нове ім’я на мапі дитячо-юнацького футзалу України. Яка історія у цієї команди?
- Команда була створена у 2014-му році. Це була шкільна команда, яка готувалась до «Шкіряного м’яча». За рік ми виграли на локальному рівні другий етап, вийшли до третього етапу. Брали участь у Шкільній футзальній лізі України. По суті, старт футзальної команди нам дав Шкільний Кубок НФК «Ураган». Минулорічний склад «Прикарпаття» - це суміш чемпіона та фіналіста Шкільного Кубку НФК «Ураган». Плюс ми добрали гравців з Коломийського, Снятинського та інших районів, які знаходяться поруч. Ми зібрались, тренувались разом, і ось так нам вдалося досягти певного результату в минулому сезоні.
 
- Які плани у команди щодо побудови своєї вертикалі вікових команд?
- Поки не можемо планувати так стратегічно. Використовуємо ті ресурси, які у нас є. Завдяки керівництву району нам надали зал для заняття, тому що у Коломиї немає залу, який би відповідав стандартам футзалу. Обіцяє сприяння міська рада, не перший рік допомагає Федерація футболу Коломиї (президент – Роман Адамович Костяк), заступник голови обласної Федерації футболу Тарас Орестович Яворський. Під час наших матчів у фінальній частині нам допомагали всі, хто міг: міська рада, районна рада, підприємці. Зараз міська Федерація футболу та один з батьків наших вихованців закупили нам м’ячі. В принципі, все.
 
- Чи є плани потрапити знову до фіналу чемпіонату або Кубку?
- 12 листопада ми проведемо третій турнір пам’яті мого першого тренера Володимира Михайловича Куликовського. Зіграємо з івано-франківським «Ураганом», «Долиною», яка стала бронзовим призером Шкільної футзальної ліги України, «Освітою» з Городенки. Тобто – з провідними командами нашого регіону. От і побачимо, як ми виглядаємо на їх фоні, а потім вже будемо ставити якісь завдання.
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 07:20 4
Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами

В борьбе за титул во Флориде осталась одна американка

Игрок Динамо приговорен к 18 месяцам тюрьмы условно. Названа сумма штрафа
Футбол | 28 марта 2024, 17:44 4
Игрок Динамо приговорен к 18 месяцам тюрьмы условно. Названа сумма штрафа

Жерсон Родригеш обвиняется в нападении и нанесении побоев бывшей девушке

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vartjo
Ключевое слово объективные!
Dima Kopiy
Это второе в истории заседание, проводится раз в год. Но у людей нашлись объективные причины, чтобы не придти.
vartjo
Дима, так может подумает кто то почему из Киева никто не приехал?
vartjo
Вопрос №1 : по какому принципу наградили лучшие команды? №2 выбор лучшего тренера? №3 кто запретит команде заявиться в финальную часть не участвуя при этом в отборе? И так просто реплика: в чемпионате Киева 8-10 команд в каждом возрасте, а в Смеле 1-2, в Житомире 2-3 и так далее.... так с какой радости Киеву ездить не понятно куда и не понятно зачем??? И это не только про Киев, а про большие города!!!