Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Международные турниры
| Обновлено 18 октября 2016, 16:29
2546
2

Кубок УЄФА: 5 причин провалу Енергії в єврокубковому турнірі

Чемпіони України не змогли подолати бар’єр основного раунду, граючи у рідному місті

| Обновлено 18 октября 2016, 16:29
2546
2
Кубок УЄФА: 5 причин провалу Енергії в єврокубковому турнірі
Євген Кравс
Львівська футзальна «Енергія» стала першою з українських команд, якій за багато років виступів наших команд у єврокубках не вдалося пройти основний раунд Кубка УЄФА. «Енергія» стала першим українським чемпіоном, який пролетів мимо елітного раунду найпрестижнішого фут зального турніру. І найболючіше, мабуть, те, що основний раунд Кубка УЄФА «енергетики» провалили вдома на очах у рідних вболівальників.
 
Якщо відверто, то зараз доводиться чути чимало розмов, мовляв, український футзал уже не на тому рівні, щоб ми розраховували на якісь серйозні успіхи як і на рівні національної збірної України, так і на рівні вітчизняних клубів. Без сумніву, колись часи для наших команд, як і для національної збірної були кращі, в тому числі і фінансові. Втім, справедливіше буде сказати, що виступ збірної України на чемпіонаті світу в Колумбії – це одна історія, а виступ «Енергії» у Кубка УЄФА – зовсім інша. Спільного між ними, швидше за все, нічого немає. Про причини виступу «синьо-жовтих» в Колумбії можна писати одну статтю, а про причини невдалого виступу «Енергії» в Кубку УЄФА – зовсім іншу. Кореспондент Гал-інфо аналізує причини провального виступу «Енергії» в основному раунді Кубка УЄФА у Львові.

1. Відсутність Валерія Легчанова

Нікому не секрет, що значну частину часу до Кубка УЄФА «Енергія» у Львові готувалася без головного тренера команди Валерія Легчанова. Справа в тому, що Валерій Легчанов є помічником головного тренера національної збірної України Олександра Косенка, а відтак колишній титулований «енергетик» перебував у складі національної збірної України у Колумбії, де відбувався чемпіонат світу. Звісно, наставник «Енергії» переглядав ігри своєї команди на «Кубку Львівщини» через відеотрансляції в інтернеті, однак, погодьтеся, це зовсім не те, що треба. Оскільки окрім Легчанова в «Енергії» тренерів у першій команді більше немає, його функції виконував капітан команди Андрій Федюк.

2. Відсутність серйозних матчів напередодні турніру

Після повернення Валерія Легчанова та братів Грицин з Колумбії «Енергія» з усіх сил готувалися до Кубка УЄФА. «Енергетики» різноманітно готувалися до турніру: відробляли пресинг, працювали над «фізикою», приділяли увагу теоретичним заняттям, вивчали майбутніх суперників. На жаль, не було найголовнішого – товариських матчів з суперниками рівних за класом. Без сумніву, винятком з цього речення можуть стати хіба що матчі «Кубка Львівщини-2016», а особливо фінал проти івано-франківського «Урагана». Втім, ці матчі були ще у вересні, більше, ніж за місяць до старту основного раунду Кубка УЄФА у Львові. В період паузи у чемпіонаті Екстра-ліги «Енергія» провела товариські матчі з суперниками, які значно поступаються їм в класі. Зрештою, те саме можна сказати і про офіційний матч проти чорноморського «Юні-Ламана», який завершився розгромом суперників галичан з рахунком 8:0. Відтак, брак матчів з серйозними суперника дався взнаки. Одразу пригадується підготовка харківського «Локомотива» до Кубка УЄФА, коли підопічні Євгена Ривкіна полетіли до Іспанії на спаринг з легендарною «Барселоною»…

3. Невдала кадрова ротація

Готуючись до Кубку УЄФА, ще під час літнього міжсезоння як грім серед ясного неба стала інформація, що граючий головний тренер команди Максим Павленко попрощався з «Енергією». І це при тому, що цей тренер несподівано для багатьох виграв з «Енергією» минулорічний чемпіонат України. На його місце прийшов Валерій Легчанов – битий у футзалі «вовк», але здебільшого, як гравець, але поки що не як тренер. Не так давно Валерій Легчанов провів прощальний матч за «Енергію», а відтак понюхати справжнього тренерського пороху на різних рівнях йому поки що не було коли. Щодо кадрових ротацій гравців, то команду покинув вищезгаданий Максим Павленко та Сергій Коваль. Натомість до команди повернулися добре знайомі «енергетикам» Роман Кордоба, Степан Струк та Віталій Багряк. Ще один новачок «Енергії» - молодий Олег Гасюк. Останнє придбання «Енергії» явно було не під Кубка УЄФА, а з перспективою на майбутнє. Степан Струк та Роман Кордоба хоч і знову стали основними гравцями «Енергії», проте нічого особливого у Кубку УЄФА не показали. Натомість ще один новий-старий гравець «Енергії» Віталій Багряк при Валерію Легчанову наразі не є основним гравцем команди. Багряк отримав можливість зіграти у Кубку УЄФА лише тоді, коли травму отримав капітан команди Андрій Федюк.

4. Переоцінка власних можливостей

На жаль, у Кубку УЄФА «Енергія» не була як слід укомплектованою командою. Як показали матчі, гравці у двох четвірках команди не є одного рівня. А найгірше було те, що замінити якусь ключову фігуру у кожній з четвірок просто не було ким.  Так, виділялися брати Грицини, однак від збірників України, за словами вболівальників, очікували більшого. Так, лідерами «Енергії» були досвідчені Роман Кордоба, Тарас Кузь та Андрій Федюк. Втім, коли травмувався Федюк в останньому матчі, його відсутність була помітною. Віталій Багряк, який замінив Федюка, як не старався, але в цій «Енергії» він поки що знайти себе не може. При Валерію Легчанову він грає мало. Добре себе проявили молоді Олег Легендзевич та Віталій Радевич. У цих гравців є майбутнє, але потрібно їм ще набратися досвіду. До слова, Олег Легендзевич став найкращим бомбардиром «Енергії» в основному раунді Кубка УЄФА, забивши три голи у трьох матчах.

На жаль, «Енергія» не як слід підготувалися до ключових матчів турніру, а саме до поєдинку з словенським «Брезьє Марібором». За словами головного тренера команди Валерія Легчанова, команда надто пізно зрозуміла як прикрити лідера атак словенців Дениса Тотошковіча. У воротах «Енергії» Тотошковіч у цьому матчі розписався тричі. Про переоцінку сил «Енергії» у цьому сезоні можна зробити висновок і з ключових матчів у чемпіонаті України. У Суперкубку України «Енергія» програла харківському «Локомотиву» з рахунком 0:7, а міцному горішку івано-франківському «Урагану» - 1:5.

5. Втрата капітана

Після поразки від «Брезьє Марібору» з рахунком 2:6 «Енергії» будь-що потрібно було обігрувати угорський «Дьор» з різницею у чотири і більше голів. І це при тому варіанті, що словенці з будь-яким рахунком обіграють аутсайдера групи 1 французький «Кремілн Бісетр Юнайтед». Що цікаво, французи сенсаційно зробили величезний подарунок «Енергії», обігравши словенців з рахунком 2:1. При такому розкладі «Енергію» у матчі з чемпіоном Угорщини влаштовувала навіть нічия. На жаль, і з цим завдання український клуб не справився. По ходу матчу травмувався капітан «Енергії» Андрій Федюк, а втрата цього гравця не пройшла безслідно. «Енергія» двічі по ходу матчу зрівнювала рахунок, однак зберегти бажані 2:2 так і не вдалося. Угорці ризикнули, наприкінці матчу зіграли з п’ятим польовим гравцем, і забили. Натомість «Енергія» побоялася зіграти в п’ять польових при нічийному рахунку. Таку тактику часто допускають тренери не для того щоб забити у ворота суперника, а для того, щоб тримати м’яч, «вбивати» час і заставляти суперника працювати на відбір. У цьому матчі «Енергія» програла і тактично в тому числі, а відтак угорці подарували елітний раунд для словенців. І хіба не справедливо, зважаючи на очну зустріч «Енергії» та «Брезьє Марібора»?
Источник Гал-інфо
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Сборная Украины растеряла перевес в 3 мяча и сыграла вничью с Францией
Футзал | 16 апреля 2024, 18:46 3
Сборная Украины растеряла перевес в 3 мяча и сыграла вничью с Францией

Сине-желтая футзальная команда вела в счете 4:1, но затем пропустила трижды

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 13
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
semen_svetlyi
Интеллект,его полное отсутствие-клеймо на лбу руководства клуба.Результат-плата за содеянное.