Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1820
0

МАРТІЧ: У Києві я знайшов нових друзів та виконав свою місію

Інструктор ФІФА Міко МАРТІЧ про пдсумки свого семінару з футзалу та враження від перебування в Києві

МАРТІЧ: У Києві я знайшов нових друзів та виконав свою місію

Хорват Міко Мартіч дуже відома у світовому футзалі постать. Крім того, що він є інструктором ФІФА та головним тренером збірної Фінляндії з футзалу, він ще є і засновником популярного порталу futsalplanet.com!

Минулого тижня Міко Мартіч провів п'ятиденний навчальний семінар для українських тренерів з футзалу у Києві, а по завершенні дав прес-службі АФУ інтерв'ю.

- Містер Мартіч, завершився ваш п’ятиденний семінар для українських тренерів, тож можна підбити підсумки…
- Я вважав і вважаю українську націю дуже інтелектуальною. Коли я їхав до Києва, то розмірковував: «Чому я буду вчити українських тренерів? Вони і так все знають». Але коли ми почали працювати, я побачив бажання ваших тренерів отримати нову інформацію, навчитися чомусь новому. Ми на цьому семінарі багато дискутували з приводу, як розвивати наш спорт. І моє завдання у Києві було розпалити іскру всередині кожного, щоб вони долучилися до дискусії. І я був вражений позитивним настроєм ваших спеціалістів дискутувати, адже разом легше шукати відповіді на питання. Я дуже задоволений роботою, яку я провів у Києві й сподіваюсь, що ваші слухачі теж залишились задоволеними!

- Які наразі сучасні тенденції футзалу в світі?
- Я цікавлюся різними стилями і напрямками сучасного футзалу, і вважаю, що наразі наймодерновий  стиль футзалу сповідують іспанці. Вони дуже розуміють цю гру, знаходять вірні рішення й швидко працюють головою на паркеті. Подивіться на іспанських футболістів – вони не такі фізично розвинуті гравці, але у них швидко працює футбольне мислення. Це така у них методика підготовки в країні, там з молодшого віку вчать працювати головою на майданчику. На тренуванні вони працюють не тільки над технікою, а й над тактикою та вмінням приймати вірні рішення в короткий термін. І це частина тренування будь-якої іспанської команди. В останні роки і Бразилія, і Хорватія, і Португалія почали працювати над цим компонентом гри, але Іспанія наразі попереду всіх. Вони лідери у цьому.

- Ви знайомі з головним тренером збірної Іспанії Хосе Венансіо Лопесом, який приїжджав до Києва рік тому?
- Так, ми товаришуємо вже більше двадцяти років! Ми працюємо у групі інструкторів УЄФА та ФІФА. І я вважаю Венансіо лідером у цій справі, адже у нього фантастичний багаж знань. Багато молодих фахівців беруть приклад з нього. Але він вважає, що дати знання це замало, важливо щоб люди захворіли футзалом. І чим більше буде таких людей у всьому світі, тим краще для нашого спорту.

- Цього тижня у Сербії стартує чемпіонат Європи з футзалу – 2016, тож які у вас фаворити турніру?
- Я буду працювати у Белграді технічним наглядачем від УЄФА, тому зможу подивитися усі матчі Євро-2016. Наразі я вважаю фаворитами Іспанію, Італію, Росію та зовсім поруч з ними знаходяться Україна та Португалія. Ну і як завжди на таких великих турнірах, цілком ймовірні якийсь сюрпризи або сенсації. На чемпіонаті Європи будуть дуже хороші балканські команди – Хорватія, Словенія та Сербія, які можуть піднести сюрприз. Ось я сьогодні вже згадував, що Україна традиційно погано грає проти Іспанії, а Іспанія погано грає проти Росії, проте Росія історично погано грає проти України! Ось такий парадокс. Тож, я вважаю дві команди Іспанію та Росію головними претендентами на перемогу. Італія завжди потужна, проте вони останнім часом втратили декілька своїх лідерів. Португалія має класних гравців, таких як Рікардіньо, проте на великих турнірах їм чогось не вистачає. Можливо, в Белграді їм пощастить. До речі, якщо проаналізувати виступи збірної Іспанії на чемпіонатах Європи та світу, вони ніколи легко не йшли на дистанції і ніколи легко не брали трофей.

- Яке ваше ставлення до натуралізації гравців у збірних командах країн?
- Я дуже негативно ставлюся до цього явища. Ви бажаєте виграти чемпіонат Європи? Так купіть собі всю збірну Бразилії та вигрівайте! Я за те, щоб країну представляли свої громадяни, які народилися і зростали у своїй країні. А такий шлях, як у Казахстану, Азербайджану чи Росії, які пачками скуповують бразильців, дають їм паспорти – цей шлях мені не до вподоби. І такий вам приклад наведу – Росія лише одного разу виграла чемпіонат Європи саме тоді, коли у команді грали лише одні росіяни.

- Ви заснували інтернет-проект futsalplanet.com, як народилася у вас ця ідея?
- Та я вже половину свого волосся втратив завдяки цій справі! (посміхається)  А якщо серйозно, то ви знаєте – інформація це сила! Наразі про наш вид спорту не дуже багато інформації, саме якісної інформації. Замало якісних телевізійних трансляцій, замало відео. В Іспанії з цим більш-менш справи йдуть, є зали, є люди на трибунах, є клубні відеохайлайти, є гроші від реклами. Але в інших країнах ситуація не така райдужна. Нам всім ще треба багато працювати над популяризацією футзалу. І саме інтернет сьогодні є важливою частиною для пропаганди та розвитку футзалу у світі. Раніше без інтернету було дуже важко збирати інформацію, а тепер набагато легше і зручніше. Ми запустили сайт futsalplanet.com у 1997 році і я дуже пишаюся тим, що зміг це зробити. На початку існування сайту я телефонував у Іспанію чи Бельгію, щоб дізнатися результати матчів. І мене постійно пресувала моя жінка, мовляв «ти цілу ніч сидиш з телефоном і за комп’ютером!» (посміхається). Але потім вона звикла до цього, адже зрозуміла, що в мене вірус. Так, я хворий на футзал!

- Чи вдалося вам побачити Київ, пізнати нашу культуру?
- Так, і я дуже вдячний за це нашому другові Валентину (Валентин Вакула – голова Комітету з проведення змагань АФУ)! Мені дуже сподобався Київ, сподобався український борщ та солодощі. Раніше я думав, що Київ знаходиться на полонині, а з’ясувалося що на пагорбах! Крім того, я був на Майдані Незалежності і відчув силу українського народу. Я бачив по інтернету відео з Майдану, коли люди відстоювали право бути вільними і право чесного вибору. Цим наші нації схожі, у нас хорватів теж такий менталітет, ми прагнемо бути вільними, ми відкриті та дружелюбні. Тож, скажу вам чесно – я тут чудово провів час, знайшов нових друзів та виконав свою місію!

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Талант без мозгов не нужен никому. Как Жерсон Родригеш убивает карьеру
Футбол | 16 апреля 2024, 11:50 9
Талант без мозгов не нужен никому. Как Жерсон Родригеш убивает карьеру

Алексей Сливченко предлагает вспомнить наиболее резонансные истории чудачеств люксембуржца

Пока опомнились – уже 0:5. Сборная Украины разгромно проиграла бразильцам
Футзал | 15 апреля 2024, 18:45 4
Пока опомнились – уже 0:5. Сборная Украины разгромно проиграла бразильцам

Сине-желтые неудачно провели второй матч международного турнира в Литве

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.