Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2410
0

Сергій ВЛАДИКО: «Матч за Суперкубок стане феєричною подією»

Президент АФУ Сергій ВЛАДИКО став гостем спортивної програми на радіо «Промінь»

Сергій ВЛАДИКО: «Матч за Суперкубок стане феєричною подією»

До Вашої уваги текстовий варіант інтерв’ю Сергія Владико на радіо «Промінь»

- На проведення матчу за Суперкубок претендувало багато міст, але переміг Київ. Чи все готово на даний момент до матчу?
- Нами була створена робоча група по підготовці до Суперкубку, проведено кілька нарад. Про рівень готовності краще скажуть вболівальники, але вже зараз можу сказати, що рівень матчу буде дуже високим, для вболівальників ми приготували багато сюрпризів. Користуючись нагодою, хочу запросити усіх 29 серпня в спорткомплекс КПІ о 13.00.

- Розкажіть про команду «Манзана», яка стала справжньою сенсацією минулого сезону. На моїй пам’яті такого ще не було, щоб аматорський колектив обіграв пів України.
- Дійсно, «Манзана» стала свого роду «родзинкою» минулого сезону, обігравши «Локомотив» на стадії 1/8 фіналу Кубку. У команді цікавий сплав футболістів, багато хто пройшов футзальну школу і має досвід виступів на високому рівні. Але головними чинниками успіху все ж є командний дух, дуже амбіційний президент клубу Сергій Рівний та тренер, відомий футзальний спеціаліст Тарас Шпичка. Думаю, на нас очікує серйозне протистояння та феєрична футзальна подія!

- Перейдемо до чемпіонату України серед команд Екстра-ліги. На скільки буде відрізнятись рівень минулого чемпіонату від чемпіонату, який на нас очікує? Та чи усі команди, які планували участь, офіційно підтвердили її?
- Нажаль, одну команду в Екстра-лізі ми втратили. «СумДУ» у розіграші Екстра-ліги сезону 2015/2016 виступати не буде. Рішення приймалось колегіально, на рівні ректора університету. Вирішили взяти паузу, омолодити склад та створити кістяк команди, яка найближчим часом повернеться до еліти вітчизняного футзалу.

- Виходить, що гратимуть лише 9 команд. Чому так? Адже футзал є досить демократичним видом спорту...
- На сьогоднішній день футзал є дзеркалом економіки країни. Футзал не підтримується ніякими державними чи олігархічними структурами. Бізнесмени середнього достатку за рахунок власних коштів фінансують команди, це справжні ентузіасти і прихильники цього виду спорту. Звичайно, ми натхненно працюємо для того, щоб команд було якомога більше. От, для прикладу, «ЛТК» вже другий сезон грає за межами рідного регіону, і ми раді, що нам вдається підтримати цю команду і зберегти її в Екстра-лізі.

- Який на сьогоднішній день рівень аматорського футзалу в Україні?
- Рівень – дуже потужний. «Манзана» яскравий тому приклад. Три роки тому був створений Комітет аматорського футзалу, який очолив Сергій Бабіков. Головним завданням комітету стало об’єднання усього аматорського футзалу в єдину структуру. Так з’явилась Аматорська футзальна ліга України, яка в останньому сезоні вже об’єднала 27 чемпіонатів та більше 11000 учасників. Фінальні частини в Запоріжжі та Одесі стали грандіозними подіями в житті українського футзалу. Також ми активно працюємо над шкільним та студентським футзалом. Минулого сезону ми провели у восьми регіонах пілотний проект Шкільної футзальної ліги, участь у якому взяли команди 5-6 класів. Переможці зібрались в Києві, зіграли фінал. Цього сезону ми вийшли на фінішну пряму у створенні повноцінної шкільної футзальної першості України, яка стане хорошою базою для виховання молодих футзалістів.

Не менш важлива подія сталась в липні цього року. Міністерство спорту затвердило навчальну програму з футзалу для ДЮСШ. Ця програма дає можливості та стимул для відкриття футзальних відділень та секцій у регіонах України.

- Через 6 років великий футзал повертається у столицю. Яким чином це стало можливим?
- Завдяки співпраці з клубом «Київ-НПУ» та житомирським «ІнБев» луганська команда відтепер виступатиме у Києві. Домашні матчі новостворена команда проводитиме на майданчику Національного педагогічного університету. Наразі проходить процес формування команди, підготовка до старту в чемпіонаті. Особисто я вірю в успіх цього об’єднання, адже у команди є все, щоб вирішувати найвищі завдання – амбітне керівництво, молоді кваліфіковані гравці та належна інфраструктура. До того ж, поява команди «Екстра-ліги» у столиці викликала чималий ажіотаж серед вболівальників, тому підтримка команді забезпечена.

- Поговоримо про національну збірну. Чим зараз живе команда, і які очікування від сезону?
- Сезон обіцяє бути насиченим. У нас повністю сформований календар міжнародних виступів національної збірної. Спочатку ми очікуємо у Києві на товариські матчі збірну Словенії, потім будемо готуватись до відбору на чемпіонат світу, який відбудеться в Угорщині. У лютому пройде фінальна частина чемпіонату Європи у Сербії, до якої ми потрапили напряму. У березні та квітні збірна проведе матчі плей-офф на ЧС.

- Харківський «Локомотив» гратиме у Кубку УЄФА. Чому в УЄФА не можуть створити турнір на кшталт Ліги Чемпіонів?
- Можу запевнити, що підготовчі роботи по реструктуризації європейського футзалу зараз тривають. Головним напрямком є започаткування чемпіонату Європи U-21 для молодіжних збірних. Після цього, думаю, настане черга і клубних змагань.

- Наш чемпіонат входить до групи кращих чемпіонатів Європи. Тож, чому наші провідні футзалісти часто їдуть грати до чемпіонатів ближнього зарубіжжя – Польщі, Білорусі, Угорщини...? Справа в грошах?
- Так. Усім відомо, що вік футболіста не тривалий, їм потрібно годувати свої родини. На сьогоднішній день в Україні фінансова криза, тому гравці обирають кращі пропозиції з інших чемпіонатів. Але це природній процес, від цього рівень збірної не страждає, а штучно втримувати гравців в Україні ми не можемо. З’явиться команда з гідними фінансовими можливостями – усі гравці будуть там. Приклад – харківський «Локомотив», у якому зібрані кращі українські футзалісти.

- Футзал та футбол – різні види спорту. Чи існують дитячо-юнацькі школи в Україні саме футзальні?
- Звичайно. Є школи в Івано-Франківську, Енергодарі, Житомирі...

- Як справи у жіночому футзалі?
- У нас існують чемпіонати у Вищій та Першій лігах, проходять змагання у молодших вікових категоріях. Але знову питання фінансування не дає розвиватись, фактично команди існують за рахунок небайдужих людей. У чемпіонаті на сьогоднішній день 7-8 команд візьмуть старт у Вищій лізі.

- Якісь прогнози на рахунок матчу за Суперкубок дасте?
- Нехай переможе найсильніший.

- Але ж «Локомотив» виглядає набагато сильнішим...
- Як кажуть, бажання та азарт можуть перемогти клас. Тому нехай переможе команда, гідна звання «Володар Суперкубку України-2015»!

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Барселона может потребовать переиграть матч против Реала
Футбол | 22 апреля 2024, 17:37 7
Барселона может потребовать переиграть матч против Реала

Об этом сообщил президент клуба Жоан Лапорта

ВИДЕО. Забил ли Ямал Лунину? Обнародован разговор судьи и VAR в Эль Класико
Футбол | 22 апреля 2024, 21:45 9
ВИДЕО. Забил ли Ямал Лунину? Обнародован разговор судьи и VAR в Эль Класико

21 апреля «Реал» Мадрид обыграл «Барселону» со счетом 3:2

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.