Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2594
1

Олег КОВАЛЬСЬКИЙ: «Чи могла Екстра-ліга працювати краще?»

Виконавчий директор івано-франківського «Урагану» підбив підсумки діяльності Екстра-ліги

Олег КОВАЛЬСЬКИЙ: «Чи могла Екстра-ліга працювати краще?»

«Чи могла Екстра-ліга працювати краще? Могла»

- Як оціните три роки діяльності Екстра-ліги?
- Хочу зазначити, що висловлюю винятково свою думку, що базується не тільки на діяльності клубу, пов'язаного з Екстра-лігою, а й на тому, що мені президентом клубу делегувалися повноваження брати участь у загальних зборах засновників.

Для початку потрібно пригадати, з якою метою створювалась Асоціація футзальних клубів України (АФКУ) Екстра-ліга. Ураховуючи незадоволення певними організаційними процесами, які на той час здійснювались АМФУ щодо проведення чемпіонату України, а також недостатньо прозорим формуванням бюджету змагань, було ухвалене рішення про створення такої організації. Одразу треба зауважити, що вона мала займатися не лише проведенням змагань, а й їхнім обслуговуванням. Почався тривалий і складний період перемовин і суперечок, який закінчився створенням об'єднання футзальних клубів. Права на проведення змагань новостворена організація отримала, а ось обслуговування (арбітраж, інспекторські функції, делегування) чи контроль над цим процесом – ні. Отже, коли ми говоримо про оцінку роботи Екстра-ліги, то повинні розуміти, що оцінюємо винятково організаційну складову. Вважаю її роботу хорошою.

Керівництву вдавалося вирішувати складні ситуації, знаходити компромісні рішення, але не вдалося побудувати систему, яка би дозволила не тільки працювати на високому рівні, а й розвиватись і удосконалюватись. Організацію заснували президенти клубів, і якщо вона спрацювала не так, як вони того хотіли, то у цьому провина не тільки її керівництва, а й безпосередньо президентів. І це треба визнати. Президенти клубів формували стратегію, визначали пріоритети, ставили завдання, ухвалювали рішення, а ось відповідальність за невиконання рішень навіть не обговорювали. Подекуди самі керманичі клубів не виконували рішення загальних зборів, висловлюючи свою точку зору чи незадоволення. Якщо рішення ухвалене голосуванням президентів, то його треба виконати. Якщо ж рішення не виконується клубом, значить не визнається Екстра-ліга як організація. Відповідно, брати участь у змаганнях під її егідою цьому клубу не слід.

Чи ви бачили, щоби за 3 роки бодай одна команда вийшла з АФКУ через невиконання рішень? Такого не було, але я точно знаю, що є рішення, які по два роки не виконуються. Екстра-ліга зробила хороші зрушення в організації й проведенні змагань, але, на жаль, не всі вони були підтримані. Більше того, не всі її рішення визнаються й досі. Якщо відповідати на запитання про те, чи могла би вона спрацювати краще, то відповідь була б однозначною – могла б!

- Що думаєте про заяву президента «Єнакієвця» щодо розформування клубу?
- Я не можу коментувати заяву будь-якого президента клубу. Можу лише сказати, що Андрій Новіков доклав багато зусиль для створення Екстра-ліги та постійно брав участь у її діяльності. Також можу констатувати, що події, які відбуваються в країні, переважно позначилися на діяльності МФК «Єнакієвець».

- Якою ви бачите ідеальну формулу розіграшу чемпіонату за тих обставин, що склалися?
- Моя думка залишається незмінною. На сьогодні найоптимальнішим було би використати формулу зональності з подальшим розіграшем плей-офф. А скільки краще зробити зон, скільки команд вийдуть у плей-офф – це вже справа технічна. Хочу звернути увагу на те, що на початку минулого сезону під час обговорення цього питання щодо команд першої ліги, більшість учасників якраз і говорили про те, що найскладніше забезпечити витрати на проїзд. На загальних зборах Екстра-ліги обговорювали можливе зниження рівня чемпіонату для залучення більшої кількості команд, і я з цим погоджуюся. А в нижчому за рангом дивізіоні, на мою думку, повинно бути вдвічі більше зон.

- Якими ви бачите шляхи виходу українського футзалу з кризи?
- Об'єднанням зусиль симпатиків футзалу навколо спільної мети. А хто вони ці симпатики, скільки їх і як їх об'єднати – запитання до АФУ.

«Бюджет клубу менший за торішній на 70 відсотків»

- Хотілося би поговорити про фінанси. Який бюджет «Урагану» на цей рік?
- Менший за торішній на 70 відсотків. А що, це проблема? Ні, скоріше виклик, який нашим клубом приймається. Ніхто не застрахований від того, що потрапить у таку ситуацію. Тут потрібно віддати належне тому, що з'являється можливість детальніше подивитися на пройдений шлях, переглянути цінності та по-новому оцінити свої можливості. Головна команда сформована на 100 %, і ми готуємося до нового сезону на найвищому рівні.

- Чи вдається щось повертати за рахунок продажу квитків, атрибутики й т. п.?
- На сьогодні можна однозначно сказати, що ні, але є підстави стверджувати, що можна покращити цей напрям. Зокрема, це стосується кількості вболівальників на трибунах. Прикро, але ми їх дещо розгубили. Ідеальним буде такий розрахунок, за якого дохід од продажу квитків покриє витрати на обслуговування матчу. Поки що ми цього не досягли, хоча ставимо за мету. Сувенірна атрибутика поки що не має такої ваги, щоби розглядати її за можливе джерело доходу. Вона спрямована більше на популяризацію клубу, просування його бренду, підтримку комунікативних зв'язків.

- Які завдання ставлять перед командою на наступний сезон із огляду на суттєве зменшення фінансування?
- Усі знають, що таке футзал і за що його люблять. Ми поважаємо свій клуб, тому не маємо жодної морально-етичної підстави, щоби не ставити завданням здобуття чемпіонства та Кубка України.

- На якій стадії перебуває проект футзальної академії і що з ним буде далі?
- Це питання є для нас важливим. Даний проект міг би бути замороженим із огляду на обставини, які склалися в країні. Проте ми у цьому напрямку переглядаємо пріоритети та їхню першочерговість, зважуємо й прораховуємо, в який спосіб цей проект можна реалізувати в найкоротші терміни. Вибір, чесно кажучи, не великий, а точніше – малий, але є. Тому футзальній академії бути!

- Яка буде подальша доля команди «Ураган-2»?
- Команда «Ураган-2» вже сформована на 80 відсотків. Тренерський штаб уносить корективи та готується до наступного сезону у чемпіонаті області. При визначенні формату чемпіонату України з футзалу в другій лізі розглядатимемо доцільність участі й у ньому. Завдання для команди «Ураган-2» є, та є кому їх виконувати.

«Наш клуб – прихильник відкритих і чесних стосунків»

- «Ураган» має дуже хорошу підтримку вдома. Як вибудувано спілкування з уболівальниками?
- Наш клуб – прихильник відкритих і чесних стосунків. Є група «УраФан», яка підтримує команду на всіх домашніх матчах, а до недавніх подій ще й у більшості виїзних зустрічах. «Ураган» створює всі можливі умови для того, щоб уболівальники були максимально наближені до команди. По закінченні сезону в нас відбувається вже традиційна зустріч команди з уболівальниками, хоча, варто сказати, що й упродовж чемпіонату шанувальники мають можливість поспілкуватись із гравцями.

- Як «Урагану» вдається знаходити спонсорів у такий непростий час?
- За одинадцять років наш клуб уже має справжніх і відданих партнерів, які не залишаються осторонь і сьогодні. Важливо, що наш генеральний партнер ПАТ «Прикарпаттяобленерго» не лише надає допомогу, а й всіляко сприяє діяльності клубу. Іншими надійними партнерами клубу є ТОВ «Новітні енергетичні програми», компанія «UTeam», медіа-партнери – «Західний полюс», «Репортер», «Канал 24», страхові компанії «АХА» та «Альфа». Перед кожним сезоном додатково проводиться робота з пошуку нових партнерів, пропонуються певні умови. Зараз налагоджуються стосунки з Інститутом вертебрології та реабілітації.

Слід зазначити, що наші партнери додатково сприяють і підтримують шкільний турнір із футзалу, який проводиться під патронатом президента клубу. Саме їхня підтримка дозволяє зробити справжнє спортивне свято для дітей, адже головний меседж цього дійства відображає створення справжніх змагань. Тут діти можуть відчути не тільки смак спортивного життя, а і свою соціальну значимість – усе по-дорослому.

- Який найбільший штраф накладався на ваш клуб і за що?
- Розмір усіх штрафів, які накладалися на клуб, коливаються в межах од однієї до шести тисяч гривень. Була ухвала КДК щодо штрафу в п'ятдесят тисяч гривень за начебто невиїзд гравця до лав збірної України. Цікаво, що ухвала вийшла раніше, ніж клуб отримав постанову про відкриття впровадження. Дивно, чи не так? Ухвала є, а провадження немає. Це рішення ми успішно оскаржили в апеляційному комітеті. Хоча й там не пройшло без дивацтв. На самому засіданні комітету виявилося, що позовну заяву й усі довідки, що додавалися, має представник КДК, а на руках у членів апеляційного комітету лише одна ксерокопія. Утім, добре, що ми заручилися підтримкою юридичного агентства, й на засіданні наш клуб представляв фахівець. Що цікаво, мені відомо, що є провадження, а ось про рішення суду вже майже рік нічого не можу дізнатися…

- Найнезвичніші перемовини, які доводилося вести?
- Найімовірніше, що це перемовини з легіонерами. Хоча й тут треба виокремити одні – з марокканцем Ануаром, який був у нас на оглядинах. Мене запевнили, що він володіє французькою й трішки іспанською, тому я через звичайний ґуґлівський перекладач робив переклад повідомлень. Спілкування тривало. За конкретніших перемовин у Скайпі, вже за допомогою професійного перекладача, виявилося, що Ануар не володіє ні французькою, ані іспанською. Лише за допомогою друга Ануара, який володів іспанською, ми прояснили всі моменти. Домовилися про перегляд цього гравця в клубі згідно з процедурою відбору. Він відвідав наше місто, наш клуб, пройшов перегляд під час навчально-тренувального процесу. Але через певні обставини ми не дійшли згоди й не уклали з ним контракт.

Андрій ГУЛІЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Цыганков заинтересовал два европейских гранда
Футбол | 15 апреля 2024, 14:22 6
Цыганков заинтересовал два европейских гранда

«Бавария» и «Барселона» хотели бы заполучить украинца в состав своих команд

Александр КОСЕНКО: «Моментами проявляли себя очень неплохо»
Футзал | 15 апреля 2024, 21:41 0
Александр КОСЕНКО: «Моментами проявляли себя очень неплохо»

Главный тренер сборной Украины – о матче против команды Бразилии

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.