Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1713
0

Олександр БУБЕН:«Ми тільки на початку своєї славної історії»

Президент НФК «Ураган» увійшов до трійки фіналістів Extra-liga futsal Awards 2013

Олександр БУБЕН:«Ми тільки на початку своєї славної історії»
Фото Олекси Бутчака

- Вітаємо Вас – за версією журналістів в конкурсі Extra-liga futsal Awards 2013 Ви ввійшли в трійку призерів «За Внесок в розвиток українського футзалу». Як ставитеся до таких нагород?
- Номінація нова, але вкрай потрібна. Такі знаки уваги необхідні для людей, які докладаються до розвитку футзалу, насамперед тому, що вони бачать тих, на кого можуть покластися, з ким іти в одній команді.

- Хто, на Вашу думку, достойний такої нагороди?
- На мою думку, на сьогоднішній день кожен, хто тим чи іншим способом долучається до того, щоб розвивати футзал в Україні, вже може претендувати на будь-які номінації. Тут не потрібно брати до уваги об'єми вкладених фінансів чи витраченого часу. Я б відмічав всіх, хто тим чи іншим кроком, тією чи іншою дією, зробив щось таке, що привернуло увагу, покращило матеріально-технічну базу футзального клубу чи футзалу загалом в Україні.

- Як зацікавилися футзалом? Що стало поштовхом до створення Народного футбольного клубу «Ураган»?
- Мабуть, найперше, що керує людиною в тому чи іншому захопленні – любов до нього. Я з дитинства займався футболом, навчався у спеціалізованому класі, і в школі максимально приділяв увагу саме цьому виду спорту. Тобто любов до футболу була закладена в мені ще з дитинства. За збігом обставин я звернув увагу на футзал, коли вже працював керівником енергопостачальної компанії, тоді я готував команду і особисто приймав участь в аматорському турнірі у Запоріжжі. Окрім того, що ми змагалися самі, мали нагоду подивитися матч між професійними командами Вищої ліги «Дніпроспецсталь» – «Інтеркас». Це дало змогу побачити ідеальну картинку цього виду спорту, і вона не змогла мені не сподобатися.

Третя причина, яка остаточно підштовхнула мене присвятити футзалу час та долучитися фінансово – це бажання «зруйнувати» схему фінансування спортивних проектів, яка на той час впроваджувалася можновладцями. Компанія «Прикарпаттяобленерго» виділяла чимало коштів на підтримку різних видів спорту. Але проблема в тому, що ми були фінансовими донорами, а не активними учасниками процесу, і отримати задоволення від капіталовкладення ні я особисто, ні колектив не могли. А після участі в енергетичному турнірі в Запоріжжі ми побачили, що футзал є цікавим та фінансово підйомним для нашої компанії. Тож збіг цих трьох факторів став основою створення Народного футбольного клубу «Ураган».

- Робота в клубі не заважає особистому життю?
- Я – людина, яка здатна аналізувати свою завантаженість та розставляти певні пріоритети, тому робота в клубі не заважає особистому життю. Можливо, на початках клубу приділялося більше уваги, але з часом, коли вибудувалася певна структура, були чітко підібрані люди, керівники та розподілені обов'язки. Я виконую функції Президента НФК «Ураган» – людини, яка слідкує за стратегією розвитку клубу, дивиться на популяризацію футзалу та бренду «Урагану», і, звичайно, відвідує матчі наших команд. Тож я намагаюся знаходити час, щоб не виникало конфлікту між сім'єю, основною моєю роботою та іншими хобі, яких в мене достатньо.

- Що скажете про гру «Урагану» в цьому сезоні?
- Коли ми розпочинали цей сезон, і на сьогоднішній день, я впевнений, що за підбором гравців у нас підібрався колектив – найсильніший за всю історію нашого клубу. Це колектив, який здатен вирішувати найвищі завдання. Але чемпіонат йде до завершення, незабаром розпочинається плей-офф, і я бачу, що ділянку шляху ми пройшли з певними збоями і не завжди на мажорній ноті. Тому присутнє певне незадоволення, яке викликає бажання виправитися, знайти основні недоліки, та підійти до фінальної стадії в максимальній готовності, концентрації і позитивним зарядом на перемогу. Думаю, що нам це вдасться, а щодо малюнку гри, то тут ми дотримуємося закладених клубом стандартів – демонстрація видовищної та цікавої для глядачів гри. А це, як на мене, головне, бо ми зараз знаходимося на етапі формування популярності футзалу в Україні і, не дивлячись, що «Урагану» вже більше 10 років, нам є ще над чим працювати, ми тільки на початку своєї славної історії.

- Ви – ініціатор та організатор Шкільного турніру з футзалу «Кубок Президента НФК «Ураган». Які цілі переслідували, започатковуючи такі змагання?
- Щоб побудувати клуб, за успіхами якого будуть слідкувати багато людей на Прикарпатті, потрібно займатися популяризацією – починаючи від проектів, пов'язаних з маленькими дітьми, закінчуючи такими «футзальними шоу», які ми можемо побачити, коли виступає перша чи друга «ураганівські» команди.

До того ж, такі турніри як «Шкіряний м'яч», які охоплювали б шкільні колективи, проходять нечасто. Тому ми заповнюємо певну нішу і даємо шанс дітям грати у футзал. Турнір в Івано-Франківську відбувається вже третій рік поспіль і щоразу охоплює все більшу кількість шкіл та дітей. Попри те, що зростає масовість турніру, підвищується і його якість – з шкільними командами почали працювати, і вони зросли професійно.

Тож на сьогоднішній день головне завдання турніру – залучення дітей до футзалу, згуртування шкільних громад навколо того, щоб виграти головний приз і покращити матеріально-технічну базу свого навчального закладу. Також турнір дає нам інформацію про талановитих дітей, адже вони якраз в такому віці, що з ними потрібно займатися професійно футзалом і розвивати задатки.

Опосередковано ми сподіваємося зацікавлювати через дітей і їхніх батьків, друзів, керівництво шкіл, звертати їхню увагу на головний бренд – НФК «Ураган». Тобто переваг у турніру є багато, і, звичайно, він буде існувати і розширювати свої межі.

- Які завдання для НФК «Ураган» ставите на майбутнє?
- Є декілька бажань, які б я хотів реалізувати. Це, безумовно, створити, цілісну та якісну систему підготовки, навчання та професійної реалізації футзалістів в рамках нашого клубу. Друге завдання – знайти стільки соратників, партнерів, людей, яким цікаво долучатися до фінансування, організаційних заходів, співучасті в управлінні клубом, щоб з часом ми могли своєю злагодженою роботою отримати народну любов і створити клуб, в якому б учасники процесу обирали керуючу раду, президента і самі контролювали поступлення та впливали на ефективність витрати коштів. І, звісно, хотілося б мати свою матеріально-технічну базу, щоб якісніше розвивати таку структуру професійного футзалу.

- Наскільки політичні зміни в Україні торкнулися Вашого клубу?
- Звісно, політична і економічна криза в Україні відобразилася не тільки на спорті, а й на всіх сферах суспільного життя. Якщо говорити про НФК «Ураган» – то це суттєве зменшення фінансування на 2014 рік з боку генерального партнера. Щоб зберегти можливість максимально якісно завершити сезон 2013/2014 р.р., ми змушені були переглянути контракти футзалістів та скоротити частину витрат.

На сьогодні ми не бачимо ще остаточного шляху виходу з кризи, але в такому небажаному режимі фінансування НФК «Ураган» зможе існувати ще мінімум 2 сезони. На даний момент головне завдання для нас – завершити цей сезон на мажорній ноті, переглянути наші ресурси на наступний і переформатувати весь склад клубу. Орієнтуватися будемо на менш «засвічених» гравців та більш молодий колектив, базою для якого в основному буде «Ураган-2». І якщо за цей час нам вдасться знайти партнерів, які вдихнуть нове життя чи дадуть можливість відмовитися від коригуючих дій, то це буде великим плюсом, якщо ж ні – будемо виходити зі своїх можливостей. Але я хочу максимально зберегти цілісну структуру клубу.

- Яким бачите майбутнє українського футзалу?
- Не дивлячись на буремні часи в Україні, я, безумовно, позитивно дивлюся на процес розвитку футзалу та його популяризацію в нашій державі. Як на мене, після цих подій чітко «викристалізуються» клуби, люди, які справді хочуть займатися футзалом та вкладати кошти на довгострокову перспективу.

Також би хотів, щоб Україна стала кузнею талановитих професійних футзалістів, і вони могли досягти такого рівня, щоб провідні європейські футзальні клуби запрошували українських вихованців. Але головний фактор, який дасть поштовх розвитку футзалу – його визнання як олімпійського виду спорту, це дасть змогу відкрити нові джерела фінансування і привернути увагу чиновників державного та європейського рівня до справ футзалу.

- Яка Ваша футзальна мрія?
- Ставати чемпіоном не втомлюєшся ніколи, ніколи не набридає виборювати і трофеї. Тому хочеться, щоб «Ураган» завжди здобував найвищі нагороди, щоб наша національна збірна завойовувала медалі на чемпіонатах Європи та світу. До того ж, хотілося б, щоб максимум талановитих гравців, які з'являються в лоні нашої команди, поповнювали лави збірної. І таких мрій багато, якщо вони є – значить, ми живемо, і Бог дає можливість випробувати себе на цьому шляху. Тож, сподіваюся, що ми його з честю пройдемо та досягнемо всіх цілей.

Христина ЧУЛОВСЬКА, прес-служба НФК «Ураган»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.