Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
3623
2

Рівно вісім років тому було створено НФК Ураган

Деякі сторінки історії створення івано-франківського футзального клубу + ФОТО

Рівно вісім років тому було створено НФК Ураган

Сьогодні, 25 жовтня, виповнюється вісім років з часу створення одного з кращих міні-футбольних клубів країни - івано-франківського «Урагану». За цей час команда пройшла непростий шлях від любительського колективу до професійної команди, котра не загубилася серед вітчизняної футзальної еліти. Пропонуємо вам згадати, як все починалось...

Погортавши шпальти вже пожовтілих від часу газет, вдалось знайти кілька цікавих статей. Одна з них публікувалась у газеті «Український футбол» (подаємо зі скороченням). Про історію створення футзального «Урагану» в Івано-Франківську, перші важкі кроки команди розповідає віце-президент, виконавчий директор клубу Василь КОСТЮК.

«УРАГАН»: У СТИХІЇ НОВОЇ ГРИ

Івано-Франківськ на футзальній карті України з'явився досить несподівано: команда була «зліплена з того, що було» перед стартом першолігових перегонів, а ініціатива цього проекту належить голові правління місцевого обленерго Олександрові Олександровичу БУБЕНУ за сприяння управління внутрішніх справ та міської влади. Крок серйозний, зважений, не знаю, як щодо результатів, а вдячності івано-франківських уболівальників керівники «Урагану» вже дочекалися. Пояснень такому факту може бути кілька: це і всезростаюча популярність міні-футболу, і футбольне зимове затишшя.

«ПОТУРБУВАЛИСЯ «ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» ТА УМВС

- Кому, власне, належала ідея утворення нового осередку?
- Поштовхом до такого кроку став один з турнірів, постійним учасником в яких віддавна була міні-футбольна команда ВАТ «Прикарпаттяобленерго». Перебуваючи в Чернігові, ознайомився з досвідом і досягненнями в цьому напрямку наших колег, а дещо пізніше і сусідів та галузевиків - львів'ян. Зваживши наші можливості, зрозуміли, що за певної підтримки цілком до снаги розвивати цей вид спорту на професійному рівні у нашому краї. Ідея ВАТ «Прикарпаттяобленерго» про створення міні-футбольного клубу знайшла дієву підтримку в органах міської влади та обласному управлінні МВС. Тож ми сміливо взялися за справу.

- А як з'явилася ідея назви команди?
- У цьому дуже важливому питанні ми залишилися вірними давнім традиціям. Пригадуєте, неофіційною назвою провідної команди краю - «Прикарпаття» - у вболівальницьких колах вже віддавна є інша, щоправда менш синономічна, - «Ураган». Як не дивно, вона прижилася і пройшла випробування часом. Недарма ж говорять: «Народ скаже - як зав'яже». Наприкінці 90-х саме так іменувалися симпатики «Прикарпаття». Їхній фан-клуб теж мав назву «Ураган». Ідея запозичити саме цю назву належала голові правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександру Бубену і його друзям - справжнім шанувальникам футболу - і, зокрема, футзалу і не менш палким уболівальникам. Нове ім'я, схоже, видалося всім доволі оригінальним і стильним. (Припускаю, в ньому приховано, власне, ігровий стиль і водночас воно є дуже страшним для суперників. - Прим.авт.). Хоча попервах планували наректи колектив «Станіслав», як, власне, його попередника. (Станіслав, - назва Івано-Франківська до 1962 року. - Прим. авт.). Відтоді повна назва нашого клубу звучить саме так - Народний футбольний клуб «Ураган».

- З якими проблемами вам довелося зіткнутися при організації процесу?
- Найперше - паперовими (посміхається), при розробці, підготовці, оформленні та реєстрації різних документів. Повірте, вистачало й інших: виникали важливі організаційні дрібниці, постали питання ігрового майданчика, залу для тренувань, транспорту, екіпірування тощо. За сприяння керівництва УМВС було вирішено питання із залом. Сьогодні, на умовах оренди, маємо можливість проводити календарні матчі першості, а також тренуватися, за що вдячні керівникам Коледжу фізичного виховання, які завжди йдуть нам назустріч і сприяють у роботі. Однак левову частку турбот взяло на свої плечі керівництво ВАТ «Прикарпаттяобленерго». Тут і забезпечення нормального функціонування та життєдіяльності осередку, створення належних умов для роботи й відпочинку футболістів, а також фінансування. Тепер у нас є можливість базуватися на території підприємства - проводити теоретичні і тактичні навчання. До наших послуг апаратура для перегляду відзнятих матчів, спортивний комплекс, сауна, всі умови для відновлення. Тут же знаходиться офіс НФК «Ураган».

- Коли остаточно було завершено формування нової структури і який вигляд вона має на сьогодні?
- У дрібницях цей процес триває і донині. Як на мене, він - безперервний. Офіційною датою народження футбольного клубу є 25-е жовтня 2002 року. Однак презентація «Урагану» і професійного міні-футболу в обласному центрі відбулася 30 листопада перед початком першої календарної домашньої ліги проти київського «Метрополітену». Співзасновниками клубу є ВАТ «Прикарпаттяобленерго», міська влада та УМВС України в Івано-Франківській області. Президентом (головою ради клубу) обрано першого заступника обласного управління МВС Ігоря Адамчука. Першим віце-президентом - голову правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Бубена. До керівного штабу також входять троє віце-президентів - Олег Синютка, Едуард Дегтярьов і ваш покірний слуга.

«УДОМА БУЛИ УРАГАНОМ»

- Реалізувати такий проект за нинішніх умов, вочевидь, було нелегко. Зважаючи на подібний крок, було, як видається, вдвічі більшим ризиком, бодай з тієї причини, що в обласному центрі є в даний час дві професійні футбольні команди, а загалом в області - шість. Конкуренції чи ревнощів з боку «старшого брата» не боялися? Та і за власного глядача ще треба було поборотися…
- Як засвідчили домашні поєдинки, вболівальники з цікавістю сприйняли нову гру, нову команду. Перші матчі в рідних стінах взагалі відбувалися за переповнених трибун. Палка підтримка наших симпатиків дуже допомагала «Урагану». Керівництво клубу не залишилося в боргу. Щоправда, ми нагороджували пам'ятними призами, футболками найпалкіших із вболівальницького загалу. З настанням весни глядачів дещо поменшало, бо стартувало друге коло першості у першій, другій лігах, обласні змагання - симпатії розділилися. Але можна стверджувати, свого глядача ми вже маємо. Ви звернули увагу скільки взимку серед глядачів було футболістів з команд майстрів, обласних колективів? Ось вам і відповідь. Нас тішить, що маємо багато друзів і прихильників з великого футболу - гравців, тренерів, фахівців, які порадами і ділом намагаються нам допомогти.

- Вирішення тренерської проблеми було чи не найголовнішим завданням. З чого почали?
- Команда й справді формувалася в ураганному темпі. У той час, коли інші учасники турніру команд першої ліги вже провели стартові ігри, на Прикарпатті все ще продовжували збирати гравців. Спершу ми сподівалися на допомогу Юрія Костишина, передусім як гравця, трохи згодом, як граючого тренера. Однак, з часом, стало зрозуміло, що під час гри саме зі сторони краще помітні всі недоліки та помилки виконавців, а найголовніше - є можливість їх виправити, внести корективи. Саме тому було прийнято рішення, і, в першу чергу, самим Юрієм Степановичем, остаточно зосередитися виключно на тренерській роботі. Хоча не без труднощів нам вдалося переконати його обійняти посаду головного тренера, а йому, мабуть, не легше було на це погодитися. Чи втратила від такого кроку команда в ігровому потенціалі? У нас достатньо футболістів, може не настільки досвідчених, як їхній теперішній наставник, але молодих, амбітних, яким надавався шанс довести своєю грою претензії на місце в «основі»...

Роман ШАХРАЙ, газета «Український футбол» (2002-03 рр.)

...Ідея створення команди була свого роду наслідком певних факторів. Таких факторів, на думку президента клубу Олександра Бубена, було декілька. По-перше, це корпоративний фактор, оскільки в українських енергетиків вже на той час були дві команди - чернігівська та львівська «Енергії». Саме правлінням «Львівобленерго» у 2001 році було прийняте рішення підтримати створення в Івано-Франківську професійного міні-футбольного клубу з досить цікавою назвою - народний футбольний клуб «Ураган». Другим став особистісний фактор, що відіграв певну роль, оскільки у керівництво компанії прийшли люди, які раніше займалися футболом і дуже любили цю гру. Крім, власне, самого Олександра Бубена, це його заступник Василь Костюк, а також генеральний директор Микола Чернявський.

На час створення футзальної команди був також і політичний фактор. Тоді Івано-Франківською ОДА було визначено спонсорів головної ігрової команди області - «Спартака». «Ми вирішили шукати альтернативу, яка б надала право заявити людям про спортивний проект, що буде прославляти наше місто і область на всеукраїнському рівні, не нижчому, аніж це робить великий футбол і зокрема головна футбольна команда області», - продовжує Олександр Бубен. - Ось тоді й відбулося створення НФК «Ураган» і, власне, міні-футболу в Івано-Франківську. Вважаю, що за цей час ми зуміли досить потужно розвинути цей вид спорту на Прикарпатті і продовжуємо це робити і надалі».

Андрій МЕНІВ, газета «Галицький кореспондент» (2007 рік)

НФК Ураган

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
FAN-URAGAN
parazityk +100000000000000000000000000000000000000000000
повністю підтримую. ВСІХ ВБОЛІВАЛЬНИКІВ, ГРАЦІВ, ТРЕНЕРІВ, КЕРІВНИЦТВО І ВСІХ ІНШИХ, ХТО МАЄ ВІДНОШЕННЯ ДО КЛУБУ ВІТАЮ ЗІ СВЯТОМ!!!!!!!!!!!!!!!
Коли я вперше потрапив на Ураган і побачив гру, то зрозумів, що стану фанатом команди на все життя.
УРАГАН - ЧЕМПІОН!!!!!!!!!!!!
parazityk
Завдяки Урагану я полюбив футзал...
Ще під час навчання в одному з вузів Франківська деколи відвідував матчі місцевих футбольних команд - Спартака і Факела (згодом вони об’єднались і стали Прикарпаттям). Але якось після матчів виникало відчуття, що тебе обманули і що переможні матчі - куплені, а програні - продані. І дуже часто це було саме так. Пригадую, коли друголіговий Факел, будучи претендентом на підвищення в класі, не міг в договірному матчі забити гол супернику. Дійшло до того, що захисники вже майже розступались і врешті-решт на 96-й !!! хвилині завалили когось в штрафній, щоб вже не мучитись.
Але я потрапив на матч Урагану і одразу захопився футзалом і цією командою. Це гра, в якій ти за одну хвилину можеш стати із переможця переможеним і навпаки. Це команда, яка, маючи різні труднощі, тільки загартовувалась і йшла вперед. І зараз це найбільш розвинутий футзальний клуб України. Тільки є одне але... В нас немає справжньої арени. Можна сто раз класти нове покриття і робити ремонти, але цей коледж так і залишиться ангаром із лавами і не зручним балконом. Будемо сподіватись, що новий мер зуміє збудувати новий зал і клуб своє десятиріччя святкуватиме там.
Візьму на себе сміливість від імені усіх уболівальників привітати керівництво клубу, гравців, тренерів та інших працівників з цим святом і подякувати за все.
Ви найкращі!